Trogirferie

Split

Split  er Kroatias nest største by og ligger 30 km sør for Trogir. Det bor ca 200.000 innbyggere i Split.

Hele  det historiske sentrum er bygget inn i og rundt Diocletians Palass, det siste og største palasset som Romerne bygget før riket fallt.  Bruken og utviklingen av området de følgende århundre har gitt en helt unik bykjerne som er storslagen og intim på samme tid.  Det finnes mange flotte butikker, caféer og kunstgallerier og i mellom disse bor byfolket i leiligheter med noen vegger som er 1700 år gamle og noen som er kanskje "bare" 5oo år gamle! 

Split er den neste største byen i Kroatia og er det økonomiske og administrative sentrum i Dalmatia-distriktet i Kroatia. Byen bærer preg av å være en storby der turisme, kultur, severdigheter, industri og handel lever side om side. 

Split ble grunnlagt av keiser Diocletians (240-316) som startet byggingen av sitt store romerske palass i 295 e.Kr. Diocletian ble født i en annen stor severdighet like ved Split; oldtidsbyen Salona. 

Havneområdet ved sentrum er, i likhet med andre havnebyer, meget forseggjort med en bred promenade beplantet med palmer. De siste årene har hovedgater og havnegater gjennomgått omfattende renovering.  Langs havna og ellers i sentrum finner man et utall store og små restauranter og butikker. Større kjøpesentre finnes i utkanten av byen. 

Flyplassen ligger knappe tre mil fra byen, like ved Trogir. Split er på mange måter et trafikalt knutepunkt, og også i havna er det stor aktivitet. Målt i antall passasjerer er Split den tredje største havna i Middelhavet. Fra Split går det også ferger og hurtigbåter til en rekke havner og øyer; deriblant Brac, Hvar, Solta og Vis. 

For dem som er interessert i kultur, historie og flotte bygninger anbefales et besøk i det Diokletianske palass. Dette er et av de eldste palass i verden, og det mest intakte fra romertiden. Her ligger også katedralen med det vakre klokketårnet. Denne delen av Split står da også på UNESCO's Verdensarvliste. I tillegg finnes det en rekke andre slott, kirker, palass og festningsverk i Split. De fleste er over 500 år gamle. 

Nyeste kommentarer